Молитва Єфрема Сиріна: «Боже і Владико живота мого…»

Молитва преподобного Єфрема Сиріна читається під час Великого посту після ранкових та вечірніх молитов щодня, крім суботи та неділі.

Молитва Єфрема Сиріна – покаяна молитва, складена IV в. преподобним Єфремом Сиріном (сирійцем). Вона по праву вважається головною молитвою Великого посту та читається на всіх постових богослужіннях. Початок читання цієї молитви припадає на середу та п’ятницю підготовчою до Великого посту Сирного тижня. Вона читається у храмі на Часах. Потім молитва Єфрема Сиріна продовжує читатись і на всю Святу Чотиридесятницю, крім субот і воскресінь, а також у перші три дні Страсного тижня. У ці ж дні вона включається до домашнього молитовного правила — ранкових і вечірніх молитов, а також інших молитовних правил, які читаються з благословення або епітимії.

Грецький текст::

Κύριε καὶ Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καὶ ἀργολογίας μή μοι δῷς.Πνεῦμα δὲ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς, καὶ ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαι μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Церковнославянский текст:

Святаго Ефрема Сирина Молитва.PNG

Церковнославянский текст гражданским шрифтом:

Го́споди и Влады́ко живота́ моего́, духъ пра́здности, уны́ния, любонача́лия и праздносло́вия не даждь ми.
духъ же целому́дрия, смиренному́дрия, терпе́ния и любве́ да́руй ми, рабу́ Твоему́.
ей, Го́споди Царю́, да́руй ми зре́ти моя́ прегреше́ния и не осужда́ти бра́та моего́, я́ко Благослове́нъ еси́ во ве́ки веко́въ. Аминь.

Молитва святого Єфрема Сиріна

(Під час Великого посту читаємо цю покаянну і молитву з поклонами).
Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійності, владолюбства і пустослів’я не дай мені.(земний поклін)
Духа чистоти, смиренності, терпеливості і любові даруй мені, рабу Твоєму. (земний поклін)
Так, Господи, Царю! Дай мені бачити гріхи мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки віків. Амінь. (Земний поклін).
(Після цього дванадцять малих поклонів, промовляючи:)
Боже, очисти мене грішного. (І знову повністю читається молитва святого Єфрема і один земний поклін).

Подiлитися