2024 Рік Христа

Святкування Нового року виглядає по-особливому. З одного боку, це лише проста зміна часу, звичайний хронологічний рубіж. У зв’язку з цим у скептично налаштованої людини завжди постає питання: що тут святкувати? Адже настання нового року саме не несе якоїсь особливої ​​радості, хіба що нагадує про вік. Але, з іншого боку, кожна людина, яка хоч скільки-небудь знає і любить свою історію та культуру, відчуває у цьому святі свою причетність до чогось важливого для себе та своєї цивілізації, відчуває щось нове, що може впливати на його життя та особистість.

Новий рік – не просто новий рік. Новий рік має свій великий початок. І цей початок пов’язаний із найбільшою подією в історії всієї Землі – Втіленням Бога. Кожен новий рік є рік Нової Ери, бо з настанням Боголюдини Ісуса Христа для всього людства відкрилася Нова Ера — Ера Спокути, Спасіння та Преображення. Це і є те нове, що з віку у вік несе в собі новорічне свято. Тому Новий рік – не просто звичайний зимовий часовий інтервал, а свято наступу Нової Ери – Ери Царства Божого, яке може отримати будь-яка людина. Адже Царство Боже не приходить помітно, але перебуває всередині нас. Царство Боже, що принесене на Землю, і є та вічна радість, яка може наповнити новим життям людську душу. Ця радість виражає радість Нового Завіту — нероздільної єдності Вічного Бога і людини, Творця та створення, Творця та творіння.

Новорічне свято має найвище значення. Його вищий зміст полягає в нерозривному зв’язку з Різдвом Боголюдини. Без Різдва Христового Новий Рік втрачає своє святкове значення, позбавляється відчуття новизни. І це відображається у самій святковій символіці, яка залишається священною і досі

Символи Нового Року залишаються символами Різдва. Зелена новорічна ялина символізує блаженну вічність, бо Сам Ісус Христос знову відкрив людству шлях до раю. Зірка на вершині ялинки — незабутня Віфлеємська зірка, якою волхви знайшли шлях до колиски Немовляти Ісуса. Свічки, що прикрашають ялина, — символ Христа, що став Світлом світу. Дарування подарунків (насамперед дітям) перегукується з дарами волхвів Богомладенцю, які принесли Йому золото, ладан і смирну. Навіть образ Санта Клауса має християнський зміст. Він походить від святителя Миколи Чудотворця, який врятував від бідності дітей за допомогою таємної благодійності. Вся новорічна символіка – своєрідний синтез християнських традицій. Без християнських символів та образів свято втрачає своє значення. І саме християнські символи роблять свято справжнім святом, повідомляють йому атмосферу радості та новизни. Тому Новий Рік можна назвати напередодні Різдва.

Вступаючи нового року від Різдва Христового, пам’ятатимемо, що Сам Господь зійшов у наш маленький і скромний світ. Він не залишив нас у невіданні про Себе, але повідомив нам неоціненний дар Богопізнання. Він відкрив нам Себе як Нескінченну Любов. Він явив нам Свою досконалу смирення і лагідність. Він дав нам приклад всепрощення та добровільної жертви.

Сучасний світ все частіше відходить від Христа та Його вчення. Такий відхід веде до катастроф та конфліктів. Люди втрачають здатність любити, а отже, й розуміти одне одного. Ми закликаємо світ звернутися до Христа. Ми закликаємо всіх християн стати істинним чином Засновника нашої Боговідвертої релігії. Ми закликаємо всіх представників інших релігій виявити інтерес до пізнання вчення і Особи Ісуса Христа, Живого Істинного Бога та Довершеної Людини. Ми сподіваємося, що наш заклик не залишиться марним і наступний рік принесе вам більше радощів у пізнанні Бога.

Хочемо закінчити звернення словами святителя Ігнатія (Брянчанінова), написаними більш ніж півтора століття тому, але не втратили своєї актуальності

Незабаром промчав (18)47 й рік, так само незабаром промчить і 48 й; Незабаром протікають багато років, пожираючи один одного, приходячи на зміну один одному. І ми непомітно пролетимо простір життя на крилах часу, непомітно прилетимо до самої брами у вічність!.. Стараюсь, — мені здається, що час став квапливішим! Поспішає, поспішає! … Зупинися! Дай нам вдивитись у себе, і докладніше дізнатися про волю Божу, приготувати себе до вічності, як до вічності! — Не слухає невблаганного! не удостоює тих, хто благає його — нижче погляду! Летить!.. Люди! вам наказав Бог: «Пильнуйте!» вам сказав Бог про час: «Дні лукави суть».

2024 РІК ХРИСТА ,а не рік дракона!

Свині, дракони, змії та інші тварини східного календаря заполонили календарі та прилавки сувенірних магазинів. Існує безліч порад про те, як правильно зустріти рік кролика, що можна і що не можна подавати на стіл.

На жаль, ця езотерична вакханалія стала майже нормою. Ми забули, що наша країна православна, що людина образ Божий, що рано чи пізно постанемо перед Богом… як ми пояснимо Йому поклоніння тваринам… це повернення до язичництва. Захоплення східним календарем річ ​​не невинна.

Ми з вами обчислюємо нову еру з великої події Різдва Христового, і наступний рік є 2024 від Різдва Христового. А якщо ми починаємо відзначати рік собак, драконів тощо, то ставимо їх на місце Христа-Спасителя. Згадаймо, що у європейської традиції роки нашої ери позначаються AD – Anno Domini, тобто. “Рік Господній”.

Для нас щороку – рік Господа, а не бика, щура чи дракона

Молитва в день Нового года

Бо́же, все́х ви́димых и неви́димых тва́рей1, Творе́ц и Зижди́тель2, сотвори́вший времена́ и ле́та, Са́м благослови́ начина́ющийся сего́ дня́ но́вый го́д, кото́рый мы́ считаем от воплоще́ния Твоего́ для на́шего спасе́ния.

Дозволь на́м провести́ се́й го́д и мно́гие по не́м в ми́ре и согла́сии с бли́жними на́шими; укрепи́ и распространи́ Святу́ю Вселенскую Це́рковь, кото́рую Ты́ Са́м основа́л, и спаси́тельной же́ртвой Святого Те́ла и Пречи́стой Кро́ви освяти́л.

Оте́чество на́ше возвы́си, сохрани́ и просла́вь; долгоде́нствие3, здра́вие, изоби́лие плодо́в земны́х и благорастворе́ние возду́хов4 да́й на́м.

Меня́, гре́шнаго раба́ Твоего́, все́х ро́дственников и бли́жних мои́х и все́х благове́рных христиа́н, ка́к и́стинный на́ш верхо́вный Па́стырь5, упаси́, огради́ и на пути́ спасе́ния утверди́, что́бы мы́, сле́дуя по нему́ по́сле долговременной и благополучной жи́зни в ми́ре се́м, достигли Ца́рства Твоего́ Небе́снаго и удостоились ве́чного блаже́нства со святы́ми Твои́ми. Ами́нь.

Подiлитися